Yazının tamamı
Görsel sanatlar, şiir, müzik, edebiyat hepsine yer var bu hayatta. Üstelik her şeyin kıymetinin çok çok uzun sürdüğü, sündüre sündüre yaşanan zevklerle, elde edilince hemen sönüp gitmeyen uzun uzadıya duygularla ve dostluklarla yaşanan o dönemlerde… Yaşama ve duyumsama isteğimizi kabartan yaşantılardan yani
Yazının tamamı
“Zeytine Güzelleme” diye bir kitap tutuyorum elimde. Dokunmaya kıyamayarak. Sayfaları çevirirken özenden içim titriyor. Okurken ayrı, sayfalara dokunurken ayrı, görsellere bakarken ayrı duygulanıyorum.
Yazının tamamı
Çocuk edebiyatının usta bir yazarı ile usta çizeri, tezgâhlarında Sihirli Kilim’i dokumuşlar. Mustafa Delioğlu ile Ayla Çınaroğlu’ndan Anadolu’nun renklerine yolculuk kitabı Kitap Gölgesi’nin konuğu. Kilimler aslında birer yazılı metindir, insanoğlunun iz bırakma çabasıdır. Dokuyan kişi okur yazar olmasa bile, nice öyküler nakışlar kilimine. İlmeklerden harfler, motiflerden sözcükler oluşur.
Nurgül ATEŞ
Aydınlık, Kitap 11.11.2016
Yazının tamamı
Okul öncesi deyince, hayranlıkla okuduğumuz kitapların yazarı Ayla Çınaroğlu’nu da analım. Deniz’in Sevdiği Şeyler serisinin , pek çok anne için kurtarıcı olduğunu arkadaşlarımdan biliyorum. Neler mi var Deniz’in sevdikleri arasında: Tarhana Çorbası, Banyo, Yoğurt, Oyuncak, Saç Tokası, Hayvanlar...
Çocuk Gözü
Ayfer GÜRDAL ÜNAL
Dünya, Kitap 1.07.2016
Yazının tamamı
Ayla Çınaroğlu, şiir de yazdığı için kafiyeli yaklaşımı çok doğal gerçekleştiriyor. Büyükannem,/güzel güzel oynayalım diye/büyükçe, eski bir kilim serdi yere. Küçük kardeşimle/daha getirip oyuncaklarımızı/yaymadan kilimin üstüne/O da ne? Güneş/Kocaman güleç yüzüyle/Işıl ışıl göründü gök yüzünde/Hava ısındı birden,/kuşlar uçmaya başladı ve her yer bir anda rengarenk çiçeklerle donandı.
Sevgili Tini
Nurgül ATEŞ
Aydınlık, Kitap 25.03.2016
Yazının tamamı
Uzun zaman oldu aslında seninle tanışalı... Ama sana bu mektubu yazmak için biraz beklemem gerekiyordu. Sanırım kendimle de yüzleşmem, Yüzleşme ne demek biliyor musun? Benimki de soru... Kitaplar boyunca seni tembelliğinle yüzleştirmeye çalışmalarını ben okumadım sanki...
Ayla Çınaroğlu ile Mustafa Delioğlu'ndan 'Bilme' Kitabı
Mavisel YENER
Cumhuriyet, Kitap 7.01.2016
Yazının tamamı
Bu bir bilmece kitabı değil “bilme!” kitabı. En büyük bilmece insanoğlunun kendisi! Her gün yüzlerce bilmece çözmek zorundayız. İlk sayfada okura bu duyumsatılıyor. Güne bilinmezlerle başlıyor kahramanımız. İlk bilinmezi gece. Bir de uyanmış ki aydede geceyle birlikte sürüklenip gidivermiş. “Gece nereye gitti?” İşte günün ilk bilmecesi! Gece güneş neredeydi? Yeniden doğacağı zamanı ona kim söyledi? Bu bilmeceler, çocuğun her şeyi anlamlandırma merakıyla yoğrularak düşünmeye, sorgulamaya kapılar açıyor.
Sarıgaga'ya Aferin
Ayfer GÜRDAL ÜNAL
Dünya, Kitap 1.12.2015
Yazının tamamı
Sarıgaga, genç bir yayınevi ancak güzel kitaplar yayımlıyor. Önce ustamız Ayla Çınaroğlu’nun nefis kitabı Tavşan Terliklerim ile başlamak isterim. Ayla Çınaroğlu bence ustalığının doruğunda. Yazar ustalığına, Mustafa Delioğlu’nun çizer ustalığı da eklenince tadına doyulmaz bir anlatı çıkmış. 3-7 yaş grubu çocuklar bayram edecek. Anlatı kafiyeli yapısı ile okuru hemen kavrayıp içine alıyor.
Ayla Çınaroğlu Öyküsünde Hazineler
Mavisel YENER
Sempozyum Bildirisi 1.01.2014
Yazının tamamı
Hazinenin sözlük anlamına bakıldığında “Çok değerli, paha biçilmez şeyler” olarak açıklandığı görülür. Ayla Çınaroğlu öykücülüğü de çok değerli olanakları barındırır. Çınaroğlu öyküsü yaratıcılık eylemiyle kuşatılmış varsıl bir yolculuktur. Bu yolculukta okurun, yazarın, eğitimcinin payına düşen hazinelerin başında dil, ileti zinciri, eleştirel bakışı geliştiren ipuçları, metinlerin derinliğindeki gözlem izdüşümleri, ironiye dayanan anlatım olanakları sayılabilir. Çınaroğlu öykülerinde bir başka hazine olan şiir damarı da bu bildiride vurgulanmıştır. Yazarın öykü kitapları incelendiğinde metinlerin, farklı yaş grupları için, onlarca yoruma açık bir estetik hazine olduğu görülür. Bu bildiride, başlığın kapsadığı konular irdelenecek, yazarın öykülerine büyüteç tutarak çocuğun okuma yolculuğu sürecine eklemlenen hangi dönüşümleri sağlayabileceği tartışılacaktır.
Bilgebaş Masalı
Ayfer GÜRDAL ÜNAL
Dünya, Kitap 1.05.2013
Yazının tamamı
Ayla Çınaroğlu'nun geleneksel masal kalıbını yaratıcı biçimde- çağdaş bir konu ve sonla- yorumladığı Bilgebaş Masalı, derdi günü bir oğul sahibi olmak olan bir adamcağızın üç kız çocuktan sonra nihayet bir oğlu olması ile başlıyor. Oğlum akıllı olacak ,oğlum büyük adam olacak umuduyla oğlanın adını Bilgebaş koyuyor. Ancak gerçekler umudu boşa çıkarıyor.
Yazının tamamı
“Okulda İlk Gün” pek çok çocuğun okula başlarken yaşadığı uyum sorununu tatlı tatlı ele alan bir kitap. Bir anda alışık olduğu düzenden çıkarılıp başka bir düzenin içine yerleştirilen bir çocuk doğal olarak kendini rahatsız hisseder. Rahatı bozulmuştur bir kere... Ama neyse ki çocuklar çok çabuk uyum sağlayan yaratıklar. Mırnav da öyle.
Yazının tamamı
Son zamanlarda okuduğum en eğlenceli kitap olan “Üç Kuzucuk”, Ayla Çınaroğlu tarafından yazılmış. Öykü biraz daha kısa ve çarpıcı bir metinle de anlatılabilirmiş diye düşündüm ama bunu çok da dert etmedim. Kuzucukların afacan sesini duyar gibi olduğumu söylemeliyim.
Yazının tamamı
Daha fazla yerli yazar tanımak adına İyi Cüceler’in raflarını karıştırırken karşılaştım Veli’yle. Veli oturmuş, koca bir kurabiye yiyordu bir bardak süt eşliğinde. Gördüğüm bu resim çizilmemişti; farklı kâğıtlar uygun biçimde kesilmiş ve birleştirilmişti. Hemen ilgimi çekti kitap ve oracıkta okudum. İyi ki de okumuşum.
Ezber Bozan Çocuk Kitapları
Ayfer GÜRDAL ÜNAL
Dünya, Kitap 1.05.2010
Yazının tamamı
Kimi yazılar vardır, anneler babalar inşallah faydalanır umuduyla yazılır. Bazıları, bir ustaya saygı sunmak amacıyla yazılır. Kimi zaman ölçüt belirlemek gerekli olur. Yazının amacı ölçütleri belirlerken kitap tanıtmak olur. Çok ender olarak da tarihe bir not düşmek istersiniz. Çünkü öyle bir kitapla karşılaşırsınız ki, bilinen değerleri baş aşağı etmiştir. İleride çocuk edebiyatı tarihini yazacaklar bu durumu fark etsin istersiniz. Yazınızın tek amacı bu olgunun altını çizmek olur.
Engelli Olsam Da Okuyabilirim
Ayfer GÜRDAL ÜNAL
Dünya, Kitap 1.10.2009
Yazının tamamı
Çınaroğlu’nun bu öyküsü, az destekle engellilerin yaşam içinde bir var olma alanı bulabileceklerini, engelli olanın bir kendileri olmadığını, yalnız olmadıklarını ve biraz çabayla eğitim fırsatına, sosyalleşme fırsatına ulaşabileceklerini anlatmakla kalmıyor, buram buram umut aşılıyor.
Ötekileştirmeye Karşı Bir Çocuk Kitabı
Mavisel YENER
Cumhuriyet, Kitap 30.07.2009
Yazının tamamı
Ayla Çınaroğlu çocuklar için yazarken “kalbinde dünyayı taşıyan” bir yazar. Yazarın son kitabı Denize Doğru, elli sayfalık bir öykü; masalsı bir damarı da var.Manzum olarak yazılması kitaba farklı bir boyut katmış.
Yazının tamamı
Denize gitmekten vazgeçtim, ‘Denize Doğru’yu okumayı seçtim. Karanlıklarda dolaştım korkusuzca, suların içine oturdum. Halil Dayı’yla başlayan yolculuk, deniz topuna oradan da Esma’ya, Belma’ya, okula, kampa... Nerelere de nerelere bağlanıyordu.
Ayla Çınaroğlu Öyküsünde Hazineler
Mavisel YENER
5.03.2009
Yazının tamamı
Hazinenin sözlük anlamına bakıldığında “Çok değerli, paha biçilmez şeyler” olarak açıklandığı görülür. Ayla Çınaroğlu öykücülüğü de çok değerli olanakları barındırır. Çınaroğlu öyküsü yaratıcılık eylemiyle kuşatılmış varsıl bir yolculuktur. Bu yolculukta okurun, yazarın, eğitimcinin payına düşen hazinelerin başında dil, ileti zinciri, eleştirel bakışı geliştiren ipuçları, metinlerin derinliğindeki gözlem izdüşümleri, ironiye dayanan anlatım olanakları sayılabilir.
Ayla Çınaroğlu'nun Kitaplarında İnsan Sıcaklığı
Nur İÇÖZÜ
Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Ayla Çınaroğlu Sempozyumu 1.05.2008
Yazının tamamı
Ayla Çınaroğlu, çocuk yazınımızın çok yönlü sanatçıları arasında önde gelen isimlerden biridir. Yazınsal alanda verdiği şiir, öykü, senaryo, masal, roman, tiyatro oyunu gibi ürünlerin yanısıra grafik sanatçısı olmanın yansımalarını origamiye gönderme yapan zarfogami gibi farklı kitaplarında da görebiliyoruz.Ancak onu çocuk edebiyatı alanında böylesine başarılı kılan özelliğin, yaşama ve insana bakışından kaynaklandığını düşünüyorum.İnsana, eşitliğe, özgürlüğe değer verme özelliğini hemen her kitabının satır aralarında bulmak olası.
Mago
Mavisel YENER
Cumhuriyet, Kitap 18.10.2007
Yazının tamamı
Çocuk yazınının üretken ustalarından Ayla Çınaroğlu’nun Mago isimli romanını Ayla Çınaroğlu sempozyumu için yeniden okuduğumda hazine sandığını yeniden keşfettim. Aynı kitabı farklı mevsimlerde, farklı takvimlerde okuduğunda sana yepyenilikler sunuyorsa, onu başka bir yere koyabiliyorsun yüreğinde, tıpkı Mago gibi.
Küçük Mor Balık ve Ayla Çınaroğlu
Ayfer GÜRDAL ÜNAL
Dünya, Kitap 1.09.2007
Yazının tamamı
Küçük Mor Balık, tıpkı yazarı gibi birden çok işlevi aynı anda gerçekleştiriyor. Hem renkleri öğretiyor, hem sayıları öğretiyor, hem kare, üçgen ve daire şekillerini tanıtıyor hem farklı olanların bile aslında ortak bir yanları olduğunu ve farklılıklarla birlikte uyum içinde var olunabileceğini sezdiriyor, hem de yalın ve şiirsel bir dille çocuğun dil zevkini geliştiriyor.
Papağan Masalı
Mavisel YENER
Cumhuriyet, Kitap 7.09.2006
Yazının tamamı
Çocuk okurun özenli dil, içten anlatımla eğlenceli bir masal okurken pek çok yan kazanımı da oluyor. Kimi satırlarda eski eşyaların “dil” inden söz eden masal, okuru eşyaların sır dolu geçmişine davet ederek bu konuda düşünmelerini sağlıyor. Çocuk okurun geçmişin günümüzün bir parçası olduğunu düşünmesi, bunun yorumunu yapması, onu ilerinin donanımlı bireyi yapmak içi bir adım kuşkusuz.
Yazının tamamı
Yedikçe çoğalan bir meyve, ısırdıkça büyüyen bir parça çikolata, içtikçe eksilmeyen meyve suları...Ya da eskidikçe yenilenen giysiler, oyuncaklar, bir anda yemyeşil yapraklarla, çiçeklerle bezenen kurumuş ağaçlar...Kim istemez böylesine büyülü bir dünyayı?
Yazının tamamı
Yıllarını çocuk yazınına adamış, okul öncesine özel ilgi duyan, özgün ürün sunan yazarlarımız da var kuşkusuz. Ayla Çınaroğlu da bu grubun başında gelen isimlerden biri. Yıllardır çocuklar için yazmaktan yorulmayan, durmadan yeniyi, yenilikleri deneyen Ayla Çınaroğlu, kalemini yalnızca öykü, şiir ve piyeslerinde değil, birbirinden hoş grafik tasarımları hazırlamakta da kullanıyor.
Kim Demiş Niye Demiş,
Bu Naneyi Kim Yemiş?Gülsüm CENGİZ
Evrensel 7.01.1996
Yazının tamamı
Çocuklar için yazdığı birçok kitaptan tanıdığımız yazar, bu kez köyün birinde yaşayan Kara Yusuf’un açlık ve yoksulluktan kurtulmak için Demir Kuş’a binip yaban ellere çalışmaya, ekmek aramaya gidişini anlatıyor masalında.